maj 22, 2024
ont i ländryggen

Ont i ländryggen

Smärta i ländryggen är mycket vanligt. Det kan bero på en överansträngning (skada) av muskler eller senor i ryggen. Andra orsaker är artrit, strukturella problem och diskskador. Smärtan blir ofta bättre med vila, sjukgymnastik och medicinering. Minska risken för ländryggssmärta genom att hålla en hälsosam vikt och vara aktiv.

Smärta i ländryggen kan bero på många olika skador, tillstånd eller sjukdomar – oftast en skada på muskler eller senor i ryggen.

Smärtan kan variera från mild till svår. I vissa fall kan smärtan göra det svårt eller omöjligt att gå, sova, arbeta eller utföra vardagliga aktiviteter.

Vanligtvis blir smärta i nedre delen av ryggen bättre med vila, smärtlindrande medel och sjukgymnastik (PT). Kortisoninjektioner och praktiska behandlingar (som osteopatisk eller kiropraktisk manipulation) kan lindra smärtan och underlätta läkningsprocessen. Vissa ryggskador och tillstånd kräver dock kirurgiska ingrepp.

Hur vanligt är smärta i nedre delen av ryggen?

Ungefär fyra av fem personer har smärta i ländryggen någon gång i livet. Det är en av de vanligaste orsakerna till att människor besöker sjukvården.

Vissa människor är mer benägna att ha smärta i nedre delen av ryggen än andra. Riskfaktorer för smärta i nedre delen av ryggen är bland annat:

  • Ålder: Personer över 30 år har mer ryggsmärta. Diskarna (mjuk, gummiaktig vävnad som dämpar benen i ryggraden) slits bort med åldern. När diskarna försvagas och slits ner kan smärta och stelhet uppstå.
  • Vikt: Personer med övervikt/fetma eller som bär på extra vikt löper större risk att få ont i ryggen. Övervikt sätter tryck på leder och diskar.
  • Allmän hälsa: Försvagade magmuskler kan inte stödja ryggraden, vilket kan leda till ryggspänningar och stukningar. Personer som röker, dricker för mycket alkohol eller har en stillasittande livsstil har en högre risk för ryggsmärta.
  • Yrke och livsstil: Jobb och aktiviteter som kräver tunga lyft eller böjning kan öka risken för ryggskador.

Hur diagnostiseras smärta i nedre delen av ryggen?

Din vårdgivare kommer att fråga om dina symtom och göra en fysisk undersökning. För att kontrollera om det finns brutna ben eller andra skador kan din vårdgivare beställa bildundersökningar. Dessa undersökningar hjälper din vårdgivare att se tydliga bilder av dina kotor, diskar, muskler, ligament och senor. Hos Idrottsskadeexperten.se har dom naprapater och kiropraktorer som är experter på att konstatera varför du har ryggont och vad du kan göra åt det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *